Nie wiem jak Wy, ale mnie ciągnie do słodyczy zwłaszcza na jesień.
Na dworze ponuro, wieczory takie długie i organizm aż się prosi o dodatkowe cukrowe kalorie.
Czasem warto go posłuchać, ale może w tej kwestii lepiej pójść na kompromis. Wstawiam Wam przepis na pyszny, jesienny deser. Może nie jest to tabliczka czekolady lub paczka ciastek, ale gwarantuje, że chociaż trochę to zrekompensuje.
Śliwki pod owsianym crumble
Składniki na 2 porcje
- 300g (porcja) śliwek
- 60g (6 łyżek) mąki owsianej
- 30g (3 łyżki) erytrolu
- 25g (duża łyżka) masła
Z owoców usunąć pestki, podzielić na połówki i przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego lub kokilek. Masło rozpuścić i wymieszać z mąką oraz erytrolem. Posypać owoce powstałą kruszonką i zapiekać 25 minut w temperaturze 200 stopni bez przykrycia. Opcjonalnie przyozdobić cynamonem przed podaniem . Można podawać z jogurtem naturalnym.
Twój komentarz