
Owsianka z chia, orzechami i mandarynką
250ml (szklanka) mleko 2% tłuszczu/ napoju roślinnego
25g (2,5 łyżki) płatków owsianych
10g (1 łyżka) nasion chia
12g (3 sztuki) orzechów włoskich
12g (1 łyżeczka) miodu
50g (1 sztuka) mandarynki
10g (2 sztuki) daktyli
Płatki owsiane ugotować na mleku z dodatkiem cynamonu. Po kilku minutach dodać nasiona chia, posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone daktyle. Na koniec dodać łyżeczkę miodu. Przełożyć na talerz i ozdobić mandarynką.
Opcjonalne owsiankę można ugotować na wodzie i dodać do niej jogurt naturalny. Jednak w okresie jesienno-zimowym zachęcam do zwrócenia szczególnej uwagi na termikę pożywienia. Polecam przygotować owsiankę na ciepło.
Twój komentarz