
Pszenica 🥖 nie kojarzy nam się zbyt dobrze. I słusznie ❗️ Powinniśmy ją ograniczać w diecie, a w przypadku osób z chorobami autoimmunologicznymi zalecam eliminację z diety ze względu na jej prozapalny charakter 🔥
Jednak inaczej wygląda w przypadku odmiany pszenicy durum 😊
Mąka z pszenicy durum, zwana semoliną, jest bardziej bogatym źródłem białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych 🤗 Zawiera więcej witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy) oraz luteinę. Znajdziemy w niej również: magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan i cynk 👍😁
Pszenica durum ma również niższy indeks glikemiczny niż tradycyjna wersja❗️ Bez obaw mogą po nią siegać cukrzycy 🍨 oraz insulinooporni❗️
Mało kto wie, że pszenica durum jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego, które są związkami odgrywającymi dużą rolę w profilaktyce przeciw anemii 🩸
Zachęcam do wypróbowania przepisu na panini w stylu włoskim. Bułki panini można zakupić w biedronce podczas tygodnia włoskiego, albo polować na nie jeszcze długo po tym tygodniu (w wielu biedronkach zostają zapasy) 😃
Przepis:
🍞 bułka panini
🍞 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego ziołowego
🍞 1/2 kulki mozzarelli light
🍞 1 duży pomidor
🍞 2 liście sałaty
🍞 1/2 łyżeczki bazylii/ziół prowansalskich
Bułkę przekrój na pół i posmaruj tłuszczem. Nałóż mozzarellę na jedną część. Posyp całą bułkę ziołami i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez kilka minut (aż ser się roztopi). Nałóż sałatę i pomidora. Posyp jeszcze odrobiną ziół i przykryj drugą częścią bułki.
Smacznego❗️😍
Twój komentarz