Makaron z cukinią i indykiem w sosie curry z suszonymi pomidorami
👉 Cebula pół małej sztuki
👉 Cukinia pół małej sztuki
👉 Czosnek 1/2 ząbka
👉 Filet z indyka100 g
👉 Jogurt naturalny/ śmietankowy/lekki grecki pół małego kubka
👉 Makaron z pszenicy durum/pełnoziarnisty/ z soczewicy/ciecierzycy 40g
👉 Oliwa z oliwek 1 łyżka
👉 suszone pomidory 2-3 sztuki
👉Przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia, słodka papryka, cząber, pieprz ziołowy ok. pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron al dente. Filet z drobiu pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać oliwą, połową przeciśniętego przez praskę czosnku. Na patelni na reszcie oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), pod koniec dodać resztę czosnku, pokrojone suszone pomidory. Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawić solą i pieprzem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie i miejscami się zrumieni. Wówczas dodać pokrojone mięso i mieszając obsmażyć go przez kolejne minuty. Dodać jogurt, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać. Posypać posiekaną bazylią i podawać.
Smacznego! ❤️
Twój komentarz