Nikogo nie namawiam do całkowitej rezygnacji z mięsa, ale dobrze by było stopniowo je ograniczaćWarto wprowadzić do diety nasiona roślin strączkowychWysoka zawartość witamin z grupy B, błonnik pokarmowy, niski indeks glikemiczny, stosunkowo wysoka zawartość białka - to tylko niektóre z licznych korzyściStarajmy się urozmaicić nimi dietę
Papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami
Składniki:
3-4 papryki kolorowe
200 g ciecierzycy z puszki lub słoika
1 duża cebula
4 duże pieczarki
200 g passaty pomidorowej
suszone pomidory kilka sztuk
przyprawy: ulubione zioła, słodka papryka, pieprz ziołowy
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulkę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzycę, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).
Twój komentarz