Elżbieta Baranowska
18 Maj

Ciasto budyniowe z truskawkami 🙂 🍓

Dzisiaj przepis na pyszny wiosenny deser!

Składniki:

🍓700ml mleka

🍓80g (2 opakowania) budyniu waniliowego

🍓100g erytrolu

🍓40g (2 sztuki) żółtka jaja

🍓12g (1.5 łyżki) żelatyny

🍓300g truskawek

🍓80g biszkoptów bez cukru

Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ