Niedoczynność gruczołu tarczowego jest chorobą spowodowaną niedoborem hormonów tarczycy, które odpowiadają za prawidłowy proces przemiany materii. W wyniku ich niedoboru następuje zmniejszenie produkcji ciepła. Przy deficycie hormonów tarczycy pojawiają się takie objawy jak powstawanie wola obojętnego (przerost w okolicy szyi), wzrost masy ciała, senność, uczucie zmęczenia, wypadanie włosów, kłopoty z pamięcią i koncentracją, inne.
Niedoczynność tarczycy może być o podłożu autoimmunologicznym lub innym niezwiązanym z układem odpornościowym. Postacią o podłożu autoimmunologicznym jest choroba Hashimoto. Nie jest to choroba tarczycy, a układu odpornościowego. Układ immunologiczny atakuje własne komórki tarczycy. Nasila to stan zapalny w organizmie i powoduje skutki uboczne typowe dla niedoczynności tarczycy.
Zapraszam do zapoznania się z moim artykułem na stronie: „Choroba Hashimoto i niedoczynność tarczycy – zalecenia żywieniowe, fakty, mity, nietolerancje pokarmowe”.
https://baranowska.dobrydietetyk.pl/czytelnia/2022/3/15/choroba-hashimoto-i-niedoczynnosc-tarczycy-zalecenia-zywieniowe-fakty-mity-nietolerancje-pokarmowe/
Nazywam się Elżbieta Baranowska. Jestem dietetyczką kliniczną oraz psychodietetyczką. Ukończyłam studia magisterskie z dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym oraz studia podyplomowe z psychodietetyki na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku.
Jedną z moich głównych specjalizacji są choroby tarczycy, w szczególności autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto. Jest to spowodowane faktem, że od 2017 roku leczę się na chorobę Hashimoto. Na własnej skórze przekonałam się jak istotną rolę odgrywa dieta, aktywność fizyczna oraz styl życia.
Moja praca magisterska była poświęcona wnikliwej analizie indeksu zapalnego diety kobiet chorujących na chorobę Hashimoto. Badałam wpływ diety prozapalnej i przeciwzapalnej na stan zdrowia kobiet zmagających się z niedoczynnością tarczycy typu Hashimoto. Temat ten jest mi szczególnie bliski. Zapraszam do współpracy!
Jadłospis w tej jednostce chorobowej powinien być bardzo zindywidualizowany. Nie można jednoznacznie określić o ile zmniejszona jest podstawowa przemiana materii pacjentek. Szacuje się, że może to być nawet spadek o 30% w niektórych przypadkach.
Dieta osób cierpiących na Hashimoto i niedoczynność tarczycy skupia się na dwóch podstawowych zasadach. Po pierwsze należy wyeliminować z jadłospisu składniki nasilające stan zapalny, pogarszające pracę tarczycy oraz pogarszające wchłanianie i działanie leków. Po drugie należy wprowadzić do diety takie składniki, które mają pozytywny wpływ na pracę gruczołu tarczowego np. witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 i inne związki.
Dieta nie powinna zawierać zbyt dużej ilości cukrów prostych. Najlepiej żeby spożywać posiłki w większości o niskim ładunku glikemicznym. Produkty powinny być jak najmniej przetworzone. Wokół choroby Hashimoto krąży wiele mitów. Spora grupa osób powtarza, że należy wyeliminować gluten, nabiał, warzywa psiankowate. Czy to prawda? Zapraszam do podjęcia współpracy dietetycznej i przekonania się jak jest w rzeczywistości.
W pakiecie taniej!
oszczędzasz 150 zł
NA 3 MIESIĄCE WSPÓŁPRACY
oszczędzasz 300 zł
oszczędzasz 100 zł