Insulinooporność jest to stan kiedy nasze tkanki są oporne na działanie insuliny. Insulina to hormon, który jest wydzielany przez trzustkę w celu zmniejszenia poziomu glukozy we krwi. Jest hormonem budulcowym, który bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białka. Dzięki insulinie energia z posiłków może z krwiobiegu przedostać się do komórek. W ten sposób poziom tej energii (glukozy) we krwi obniża się, a rośnie w komórkach, czyli je odżywia.
Ostatnimi czasy coraz częściej mówi się o “modzie” na insulinooporność. Panuje przekonanie, często nawet w środowiskach lekarskich, że jest to wymysł dietetyków. Niestety problem jest bardzo poważny i coraz więcej osób zmaga się z insulinoopornością i jej następstwem czyli cukrzycą. Zapraszam do zapoznania się z moim artykułem na stronie: „Insulinooporność - wymysł dietetyków czy realne zagrożenie XXI wieku?”
Nazywam się Elżbieta Baranowska . Jestem dietetyczką kliniczną oraz psychodietetyczką. Ukończyłam studia magisterskie z dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym oraz studia podyplomowe z psychodietetyki na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku. Należę do fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie.
Jestem w gronie specjalistów zajmujących się dietoterapią w przypadku insulinooporności. Zdobyte kwalifkacje potwierdza certyfikat „Specjalisty przyjaznego insulinoopornym SOIT PRO”.
Posiadam wiedzę z zakresu:
• insulinooporności z punktu widzenia endokrynologii
• dietoterapii insulinooporności
• praktycznego zastosowania indeksu i ładunku glikemicznego oraz indeksu insulinowego
• podstaw aktywności fizycznej w insulinooporności
• psychologicznych aspektów dotyczących wsparcia i motywacji pacjenta
• powiązań zaburzeń snu z rozwojem insulinoopornością i choroby otyłościowej
• najnowszych rekomendacji dotyczących leczenia farmakologicznego insulinooporności i
otyłości
• probiotykoterapii w insulinooporności
• dietoterapii insulinooporności oraz innych zaburzeń hormonalnych
• wpływu leków psychiatrycznych na masę ciała pacjentów
Prowadzę ogólnopolską akcję profilaktyki insulinooporność i cukrzyca. W ramach akcji zapraszam na
BEZPŁATNĄ konsultację dietetyczną.
Więcej szczegółów odnośnie akcji pod linkiem:
https://baranowska.dobrydietetyk.pl/promocje/bezplatna-konsultacja/insulinoopornosc-i-cukrzyca/
W codziennym odżywianiu należy unikać produktów bogatych w cukier oraz produktów wysoko przetworzonych. Warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny (IG), który określa wpływ produktu na poziom glukozy we krwi po jego spożyciu. Ważniejszy niż sam indeks glikemiczny (IG) jest ładunek glikemiczny (ŁG). Odnosi się on do całego posiłku, a nie pojedynczego składnika w posiłku.
Spożywanie posiłków z niskim ŁG pozwala utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, dając na dłużej uczucie sytości i lepsze samopoczucie. Dieta o niskim ŁG jest także dietą polecaną podczas redukcji masy ciała oraz w prewencji i dietoterapii wielu innych problemów zdrowotnych (m.in. problemów hormonalnych, zaburzeń lipidowych czy też nowotworów). Tak naprawdę jest to dieta, którą powinien stosować każdy z nas. Jest to profilaktyka insulinooporności.
Pamiętajmy jednak, że wartość IG i ŁG to tylko jeden z czynników, na który należy zwrócić uwagę w komponowaniu posiłków i potraw. Dietetyk podczas układania jadłospisu bierze pod uwagę wiele czynników. Łączy je z zaleceniami talerza zdrowia ( wytyczne Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej) oraz indywidualnymi preferencjami pacjenta i jego stanem zdrowia.
W pakiecie taniej!
oszczędzasz 150 zł
NA 3 MIESIĄCE WSPÓŁPRACY
oszczędzasz 300 zł
oszczędzasz 100 zł