Elżbieta Baranowska

Insulinooporność

 

Insulinooporność jest to stan kiedy nasze tkanki są oporne na działanie insuliny. Insulina to hormon, który jest wydzielany przez trzustkę w celu zmniejszenia poziomu glukozy we krwi. Jest hormonem budulcowym, który bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białka. Dzięki insulinie energia z posiłków może z krwiobiegu przedostać się do komórek. W ten sposób poziom tej energii (glukozy) we krwi obniża się, a rośnie w komórkach, czyli je odżywia.

Ostatnimi czasy coraz częściej mówi się o “modzie” na insulinooporność. Panuje przekonanie, często nawet w środowiskach lekarskich, że jest to wymysł dietetyków. Niestety problem jest bardzo poważny i coraz więcej osób zmaga się z insulinoopornością i jej następstwem czyli cukrzycą. Zapraszam do zapoznania się z moim artykułem na stronie: „Insulinooporność - wymysł dietetyków czy realne zagrożenie XXI wieku?”

https://baranowska.dobrydietetyk.pl/czytelnia/2022/1/3/insulinoopornosc-wymys-dietetykow-czy-realne-zagrozenie-xxi-wieku/

 

 

Nazywam się Elżbieta Baranowska . Jestem dietetyczką kliniczną oraz psychodietetyczką. Ukończyłam studia magisterskie z dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym oraz studia podyplomowe z psychodietetyki na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku. Należę do fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie.


Jestem w gronie specjalistów zajmujących się dietoterapią w przypadku insulinooporności. Zdobyte kwalifkacje potwierdza certyfikat „Specjalisty przyjaznego insulinoopornym SOIT PRO”.


Posiadam wiedzę z zakresu:


• insulinooporności z punktu widzenia endokrynologii
• dietoterapii insulinooporności
• praktycznego zastosowania indeksu i ładunku glikemicznego oraz indeksu insulinowego
• podstaw aktywności fizycznej w insulinooporności
• psychologicznych aspektów dotyczących wsparcia i motywacji pacjenta
• powiązań zaburzeń snu z rozwojem insulinoopornością i choroby otyłościowej
• najnowszych rekomendacji dotyczących leczenia farmakologicznego insulinooporności i
otyłości
• probiotykoterapii w insulinooporności
• dietoterapii insulinooporności oraz innych zaburzeń hormonalnych
• wpływu leków psychiatrycznych na masę ciała pacjentów
Prowadzę ogólnopolską akcję profilaktyki insulinooporność i cukrzyca. W ramach akcji zapraszam na
BEZPŁATNĄ konsultację dietetyczną.


Więcej szczegółów odnośnie akcji pod linkiem:


https://baranowska.dobrydietetyk.pl/promocje/bezplatna-konsultacja/insulinoopornosc-i-cukrzyca/

 

 

W codziennym odżywianiu należy unikać produktów bogatych w cukier oraz produktów wysoko przetworzonych. Warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny (IG), który określa wpływ produktu na poziom glukozy we krwi po jego spożyciu. Ważniejszy niż sam indeks glikemiczny (IG) jest ładunek glikemiczny (ŁG). Odnosi się on do całego posiłku, a nie pojedynczego składnika w posiłku.

Spożywanie posiłków z niskim ŁG pozwala utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, dając na dłużej uczucie sytości i lepsze samopoczucie. Dieta o niskim ŁG jest także dietą polecaną podczas redukcji masy ciała oraz w prewencji i dietoterapii wielu innych problemów zdrowotnych (m.in. problemów hormonalnych, zaburzeń lipidowych czy też nowotworów). Tak naprawdę jest to dieta, którą powinien stosować każdy z nas. Jest to profilaktyka insulinooporności.


Pamiętajmy jednak, że wartość IG i ŁG to tylko jeden z czynników, na który należy zwrócić uwagę w komponowaniu posiłków i potraw. Dietetyk podczas układania jadłospisu bierze pod uwagę wiele czynników. Łączy je z zaleceniami talerza zdrowia ( wytyczne Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej) oraz indywidualnymi preferencjami pacjenta i jego stanem zdrowia.

 

 

KONSULTACJA DIETETYCZNA

  • ? Badanie masy i składu ciała
  • ? Szczegółowy wywiad zdrowotno-żywieniowy
  • ? Dzienniczek samoobserwacji/ odstępstw od diety
  • ? Ebooki z przepisami i inne materiały edukacyjne i psychodietetyczne
  • ? Omówienie lub zlecenie badań laboratoryjnych
  • ? Omówienie sposobu żywienia pod kątem jakościowym
  • ? Ustalenie zasad programu żywieniowego
Cena obejmuje konsultację, badania oraz ebooki i inne materiały dodatkowe. Pierwsza konsultacja trwa około 50-60 minut, więc bardzo proszę o zarezerwowanie sobie więcej czasu na nią.
200 zł

PROGRAM ŻYWIENIOWY - współpraca dietetyczna

  • ? Jadłospis w formie propozycji posiłków na daną kaloryczność lub w formie rozpiski na każdy dzień
  • ? Ocena masy i składu ciała
  • ? Dobór zadań kontrolnych (praca nad własnymi celami)
  • ? Zalecenia żywieniowe i psychodietetyczne
  • ? Książka zamienników produktów
  • ? Dodatkowe materiały edukacyjne typu produkty z dobrym składem oraz ebooki z przepisami
  • ? Omówienie badań laboratoryjnych
  • ? Stały kontakt z dietetykiem podczas współpracy
Cena obejmuje przygotowanie kompletnego programu żywieniowego wraz ze wszystkimi załącznikami: raporty, listy zakupów, książka zamienników produktów, inne. Program ustalany jest na okres 3 tygodni. Przy odbiorze osobistym zalecane jest krótkie spotkanie 15-20 minut w celu omówienia poszczególnych rozdziałów indywidualnej książki pacjenta. Wizyta ta jest wliczona w cenę. W cenę wliczony jest też stały kontakt z dietetykiem: wiadomości sms, messenger, kontakt telefoniczny podczas trwania współpracy dietetycznej.
250 zł

WIZYTA KONTROLNA

  • ? Ocena zmian w budowie ciała
  • ? Omówienie zadań kontrolnych oraz stopnia zadowolenia z siebie
  • ? Omówienie minionego okresu współpracy
  • ? Nowy indywidualny plan żywieniowy w formie propozycji posiłków na daną kaloryczność lub rozpiski na każdy dzień
  • ? Dodatkowe materiały edukacyjne oraz psychodietetyczne
  • ? Ebooki z przepisami
  • ? Stały kontakt z dietetykiem podczas współpracy
Wizyta kontrolna odbywa się co 3 tygodnie. Cena obejmuje konsultację kontrolną wraz z analizą postępów, zupełnie nowy jadłospis z gotowymi przepisami, listy zakupów, nową listę zadań. Kolejny jadłospis ustalany jest na okres 3 tygodni. W cenę wliczony jest stały kontakt z dietetykiem: wiadomości sms, messenger, kontakt telefoniczny podczas trwania współpracy dietetycznej. Wizyta trwa średnio 30-40 minut. Istnieje możliwość konsultacji kontrolnej bez nowego jadłospisu – koszt 150 zł.
300 zł

W pakiecie taniej!

Pakiet standard

900 zł zamiast
1050 zł

oszczędzasz 150 zł

NA 3 MIESIĄCE WSPÓŁPRACY

  • ? Pierwsza wizyta
  • ? 2x wizyta kontrolna
  • ? 3x program żywieniowy
  • ? Opieka i wsparcie
  • ? Kontakt mailowy/telefoniczny
POPULARNY

Pakiet Kompleks

1650 zł zamiast
1950 zł

oszczędzasz 300 zł

NA 6 MIESIĘCY WSPÓŁPRACY
  • ? Pierwsza wizyta
  • ? 5x wizyta kontrolna
  • ? 6x program żywieniowy
  • ? Opieka i wsparcie
  • ? Kontakt mailowy/telefoniczny

Pakiet Kontynuacja

800 zł zamiast
900 zł

oszczędzasz 100 zł

NA KOLEJNE 3 MIESIĄCE WSPÓŁPRACY
  • ? 3x wizyta kontrolna
  • ? 3x program żywieniowy
  • ? Opieka i wsparcie
  • ? Kontakt mailowy/telefoniczny
POKAŻ