Elżbieta Baranowska
03 Sty

Owsianka z chia, orzechami i mandarynką

Święta, święta i po świętach, ale sezon na mandarynki dalej trwa! Brakuje Wam pomysłu jak zrobić z niej pełnowartościowy posiłek?

Pomyślcie trochę o swoich trzustkach. Moja propozycja na owsiankę nie spowoduje dużego wyrzutu insuliny.

Pamiętajcie żeby zawsze dodawać źródło tłuszczu i białka.

Owsianka z chia, orzechami i mandarynką🎄🎁⛄

❄250ml (szklanka) mleko 2% tłuszczu/ napoju roślinnego

❄25g (2,5 łyżki) płatków owsianych

❄10g (1 łyżka) nasion chia

❄12g (3 sztuki) orzechów włoskich

❄12g (1 łyżeczka) miodu

❄50g (1 sztuka) mandarynki

❄10g (2 sztuki) daktyli

Płatki owsiane ugotować na mleku z dodatkiem cynamonu. Po kilku minutach dodać nasiona chia, posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone daktyle. Na koniec dodać łyżeczkę miodu. Przełożyć na talerz i ozdobić mandarynką.

Opcjonalne owsiankę można ugotować na wodzie i dodać do niej jogurt naturalny. Jednak w okresie jesienno-zimowym zachęcam do zwrócenia szczególnej uwagi na termikę pożywienia. Polecam przygotować owsiankę na ciepło.

Twój komentarz




POKAŻ