Elżbieta Baranowska
02 Gru

Przepis na rogaliki z nadzieniem serowym

Niedawno obchodziliśmy Święto Niepodległości, którego symbolem są Rogale marcińskie, zwane również rogalami świętomarcińskimi 🥐

Przygotowałam dla Was przepis na zdrowsza wersję tej słodkości i na pewno tańszą 😉

Rogaliki z nadzieniem serowym🥐💛

🔸Składniki - ok 50 sztuk małych rogalików

👉10 g drożdży suchych

👉560 g mąki pszennej tortowej

👉300 ml mleka

👉2 jajka

👉80 g masła, roztopionego

👉100 g ksylitolu

👉pół łyżeczki soli

👉1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem

🔸Składniki na nadzienie:

👉400 g twarogu półtłustego

👉2 żółtka

👉4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem

🔸Przygotowanie:

1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami

2. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.

3. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.

4. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.

5. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.

6. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).

7. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.

8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru.

Twój komentarz




POKAŻ