Elżbieta Baranowska
20 Marz

Papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami

20. marca obchodzimy Dzień bez mięsa. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na faszerowaną paprykę

Nikogo nie namawiam do całkowitej rezygnacji z mięsa, ale dobrze by było stopniowo je ograniczać❗️Warto wprowadzić do diety nasiona roślin strączkowych😄Wysoka zawartość witamin z grupy B, błonnik pokarmowy, niski indeks glikemiczny, stosunkowo wysoka zawartość białka - to tylko niektóre z licznych korzyści😁Starajmy się urozmaicić nimi dietę❗️

Papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Składniki:

👉3-4 papryki kolorowe

👉200 g ciecierzycy z puszki lub słoika

👉1 duża cebula

👉4 duże pieczarki

👉200 g passaty pomidorowej

👉suszone pomidory kilka sztuk

👉przyprawy: ulubione zioła, słodka papryka, pieprz ziołowy

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulkę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzycę, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).

Twój komentarz




POKAŻ