Elżbieta Baranowska
10 Kwie

Makaron z indykiem w porach ze szparagami

Sezon na szaparagi w pełni! Zapraszam do wypróbowania przepisu wszystkich fanów szparagów i tych, którzy jeszcze nie próbowali tego cudownego warzywa.

Składniki:

👉 ząbek czosnku,
👉 150 g fileta z indyka,
👉 szklanka makaronu penne (z mąki durum/z soczewicy/pełnoziarnisty),
👉 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego,
👉 kawałek pora,
👉 5 szparagów zielonych.

👉 ulubione zioła/przyprawy np. słodka papryka, cząber, pieprz ziołowy, sól, pieprz, bazylia


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparagów oddzielić części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Mięso pokroić w podłużne paski, doprawić. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać sól z pieprzem, ugotowany makaron i wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ