Elżbieta Baranowska
04 Kwie

Rolada szpinakowa z łososiem

Pyszna przekąska, która może znaleźć się na Wielkanocnym 🥚 stole, ale nie tylko.

Korzystam z tego przepisu przez cały rok 😁 Świetnie się sprawdza również podczas imprez i różnych spotkań towarzyskich❗️🥳

 

Rolada szpinakowa z łososiem

👉szpinak mrożony ok. 350g

👉jaja 4 sztuki 200g

👉gałka muszkatałowa pół łyżeczki 1,5g

👉sok z cytryny łyżeczka 3g

👉czosnek 2 ząbki 8g

👉łosoś wędzony 2 opakowania 200g

👉kremowy serek chrzanowy ok. 1,5 opakowania 250g

👉koper 2 łyżki 16g

 

Sposób przygotowania

Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje.

Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z

cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie

połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

(blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok.

20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i

miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek

i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki

kroić w ok 1,5cm plastry.

 

🎁Jeżeli chcesz otrzymać więcej inspiracji na Święta to zgłoś się po darmowego ebooka!

https://baranowska.dobrydietetyk.pl/co-nowego/2022/4/4/odbierz-w-prezencie-ebook-z-przepisami-na-wielkanoc/

Twój komentarz




POKAŻ