Korzystam z tego przepisu przez cały rok 😁 Świetnie się sprawdza również podczas imprez i różnych spotkań towarzyskich❗️🥳
Rolada szpinakowa z łososiem
👉szpinak mrożony ok. 350g
👉jaja 4 sztuki 200g
👉gałka muszkatałowa pół łyżeczki 1,5g
👉sok z cytryny łyżeczka 3g
👉czosnek 2 ząbki 8g
👉łosoś wędzony 2 opakowania 200g
👉kremowy serek chrzanowy ok. 1,5 opakowania 250g
👉koper 2 łyżki 16g
Sposób przygotowania
Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje.
Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z
cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie
połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
(blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok.
20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i
miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek
i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki
kroić w ok 1,5cm plastry.
🎁Jeżeli chcesz otrzymać więcej inspiracji na Święta to zgłoś się po darmowego ebooka!
https://baranowska.dobrydietetyk.pl/co-nowego/2022/4/4/odbierz-w-prezencie-ebook-z-przepisami-na-wielkanoc/
Twój komentarz