Elżbieta Baranowska
18 Maj

Międzynarodowy Dzień Hummusu

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu! Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na domowy hummus!

Składniki:

👉400g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej

👉5 łyżek pasty Tahini

👉2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek

👉sok z połowy cytryny

👉ząbek czosnku

👉8 łyżek zimnej wody

👉ulubione przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, zioła)

👉ulubione dodatki (sezam nasiona, słonecznik nasiona, dynia pestki)

Do odsączonej ciecierzycy dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Doprawić wedle uznania.

Twój komentarz




POKAŻ