Elżbieta Baranowska
31 Sty

Nutri-Score - wartościowe narzędzie do oceny produktów spożywczych?

Etykieta Nutri-Score jest próbą uproszczenia systemu oceny ogólnej wartości żywieniowej produktu spożywczego.🤔🤔 Czy zawsze możemy jej ufać? Przeczytaj więcej na ten temat!

Nutri-Scorejest to pięciokolorowy system oceny produktów spożywczych składającego się z literek: A, B, C, D, E. Etykieta Nutri-Score umieszczona jest zawsze na przodzie opakowania produktu w widocznym miejscu, aby można było w szybki sposób dokonać oceny wartości odżywczej produktu.

Do obliczenia wskaźnika wykorzystuje się następujące parametry: gęstość energetyczną, cukier, nasycone kwasy tłuszczowe, sód, błonnik, białko oraz zawartość takich składników jak owoce, warzywa, orzechy, strączki i niektóre oleje.

Każdy produkt oceniany jest przez ekspertów na podstawie określonych algorytmów oraz punktacji, po czym wystawiana jest ocena Nutri-Score.
Rolą Nutri-Score jest nakierowanie konsumentów na produkty bardziej wskazane w diecie.Produktów oznakowanych na czerwono nie należy całkowicie eliminować, lecz warto zmniejszyć ich ilość i częstotliwość spożywania w diecie. 🧐

 

👉 Produkty z oznakowaniem "A" - Produkty o wysokiej wartości odżywczej

👉 Produkty z oznakowaniem "B" - Produkty ważne w diecie

👉 Produkty z oznakowaniem "C" - Produkty, które warto spożywać częściej lub w większych ilościach

👉 Produkty z oznakowaniem "D"- Produkty zawierające większą ilość składników, które powinny być ograniczane

👉 Produkty z oznakowaniem "E" - Produkty, które należy spożywać rzadziej lub w mniejszych ilościach

 

Do systemu Nutri-Score należy podchodzić ze świadomością o jego omylności. Do minusów Nutri-Score należy zaliczyć m.in. brak brania pod uwagę stopnia przetworzenia produktu czy ocenianie niewielkiej porcji produktu, co pozwala często nieodpowiednio kwalifikować produkty niskiej jakości jako polecane.

Idealnym przykładem tego, że wskaźnik potrzebuje zmian jest klasyfikacja płatków owsianych górskich i płatków czekoladowych. Oba te produkty mają kategorię A czyli najlepszą.

Takich "kwiatków" jest dużo więcej.

Jako ewidentne zalety Nutri-Score można wskazać m.in. czytelny przekaz oraz oznaczenia, ideę edukacji żywieniowej społeczeństwa czy możliwość szybkiej oceny składu oraz wartości odżywczych. 

Myślę, że wskaźnik Nutri-Score może zostać w przyszłości przydatnym narzędziem ale na pewno będzie musiał zostać mocno zmodyfikowany i zaktualizowany.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ