Elżbieta Baranowska
10 Luty

Ciasto marchewkowe

Dla wszystkich wielbicieli ciast marchewkowych mam przepyszny przepis! 😁🍰

Koniecznie wypróbujcie❗️😍 A tych, którzy jeszcze nie robili ciasta marchewkowego zachęcam do wypróbowania przepisu❗️😃

Składniki na ciasto (blacha ok. 30 cm x 20 cm):

🍰 300g (4-6 sztuk) marchewek

🍰220g (4 sztuki) jaja

🍰150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej

🍰150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej

🍰100g (10 łyżek) oleju rzepakowego

🍰200g (kubek) jogurtu naturalnego

🍰120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu

🍰5g (łyżeczka) proszku do pieczenia

🍰2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej

🍰5g (łyżeczka) przyprawy do piernika

🍰2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu

 

W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

 

Składniki na krem:

🍰400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego

🍰40g (2 łyżki) masła orzechowego

🍰1g (szczypta) cynamonu

🍰40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu

Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

 

Posypka:

🍰40g (4 łyżki) nasion słonecznika

🍰25g (łyżka) miodu

Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.

Twój komentarz




POKAŻ